- Piatra naturala -

Foto 2-crop

      Insula Naxos din arhipelagul Ciclade,Grecia. Portara se află pe Palatia, care a fost odată un deal, dar acum este o insulă mică, conectată la Naxos printr-o șosea. (Marea Mediterană a crescut semnificativ din cele mai vechi timpuri.) Portara este intrarea într-un templu care se îndreapta direct spre insula Delos, locul de naștere al lui Apollo. Din acest motiv majoritatea savanților cred că a fost dedicată lui Apollo, dar unii cred că a fost construit în onoarea lui Dionysus, care a fost venerat pe Insula Naxos.

    Constructia templului a început în jurul anului 530 î.Hr. in timpul tiranului Lygdamis.  În secolele 5 și 6 d.Hr., templul a fost transformat într-o biserică. Sub dominația venețiană și turcă, templul a fost dezmembrat, astfel încât marmura să poată fi folosită pentru a construi un castel. Cu toate acestea, ușa era atât de mare și de grea încât nu putea fi dezmembrata, așa că rămâne singură printre ruine.

     Portara este unul dintre cele mai renumite repere ale orașului Naxos. Are o vedere minunată asupra marii, astfel încât, cu puțină imaginație, ar putea fi un portal către o altă lume. Ușa dreptunghiulară are o înălțime de 8 metri și este făcută din patru blocuri de marmură, fiecare cu lungimea de 4,88 metri și o greutate de 20 de tone. Canturile (proiecțiile pentru ridicarea blocurilor) nu au fost niciodată îndepărtate, oferind o perspectivă asupra metodelor de construcție a templului. Unele dintre fundații și podeaua templului au supraviețuit. Din acest motiv, arheologii au descoperit că templul a fost de 55 de metri lungime, de 24 de metri lățime și închis într-o colonadă exterioară de șase coloane ionice la capete și 12 sau 13 pe laturile lungi. Trebuia să aibă porți și un altar interior cu o colonadă dublă.

      Portara este un obiect care impresioneaza prin dimensiuni si prin faptul ca a rezistat in fata activitatii distructive a unor oameni. O constructie care deschide o fereastra catre bucurie si speranta.

       Folosirea pietrei naturale presupune implicare si daruire pentru realizarea unei lucrari durabile care sa iti aduca  implinirea visului prin care ai creat proiectul. Echipa noastra acorda atentie fiecarui amanunt si stabileste un dialog permanent cu tine, astfel incat sa inteleaga corect cerintele si modalitatea preferata pentru care ai apelat la colaborarea cu noi.  La fiecare lucrare a noastra, cu folosirea materialelor din piatra naturala, vrem sa iti lasam un sentiment de bucurie ca acela pe care il ai cand vezi apusul de soare prin dechiderea de marmura de pe Naxos.