Noutăți

Sezonul toamna –iarna ne face sa stam mai mult pe acasa.Acasa inseamna pentru fiecare din noi altceva , dar in mod sigur acasa inseamna un loc amenajat in stilul nostru . Perioada noiembrie /martie este momentul in care in domeniul montajului de piatra, lucrarile la exterior sunt cumva stagnate.Nu inseamna ca noi cei din domeniu intram in hibernare precum ursul pentru ca, lucrarile la interior si-au asteptat si ele randul si nu ne dau pace. Asadar in aceasta perioada atentia noastra este orientata cu aceiasi seriozitate catre executarea si montarea de glafuri, executarea si placarea politelor de semineu, executarea si montarea blaturilor de baie sau de bucatarie, executarea si montajul treptelor , placarea pardoselii si a peretilor verticali.
Cam toti la un moment dat cand am avut intentia de a demara un nou proiect ne-am pus ingtrebarea : ,,Cat de dificil poate fi ? ”; asta inainte de a te apuca de proiect fara sa ai cunostinte si informatii in domeniu .Dupa ce ai facut ceva munca de cercetare si ai reusit sa citesti cate ceva despre piatra naturala parca esti mai confuz decat la inceput si constati : ,,E mai dificil decat credeam ! ”si este si momentul in care parca ai vrea sa renunti dar decizi sa colaborezi cu o echipa specializata in domeniu.

Daca inca mai ai de montat glafuri, de placat o pardoseala sau ai schimbat mobila da bucatarie si doresti un blat de granit ,o vizita in showroom-ul nostru si o discutie cu echipa noastra iti pot oferii solutii.
Traim in secolul vitezei si multi vor ca lucrurile sa se intample acum si repede. Si-au pierdut rabdarea sau considera ca a avea rabdare este o pierdere de timp.Lucrul cu piatra naturala nu este unul simplu daca vrei sa beneficiezi de performanta, de o lucrare de calitate, rezistenta in timp, asa cum am scris de multe ori aici. Fiecare tip de piatra naturala, fie ca este calcar, ardezie, travertin, marmura sau granit are propriile caracteristici si structura.

Aceasta inseamna ca densitatea, grosimea si rezistenta fiecaruia pot varia foarte mult, facand din instalarea pietrei naturale o sarcina mai complicata in comparatie cu utilizarea placilor ceramice sau din portelan.
Activitatea noastra este incadrata in categoria celor care necesita timp pentru executie. Timpul este in directa corelare cu complexitatea lucrarilor ce urmeaza a fi executate. Pe unii incercam sa ii ajutam sa le realizam piesele de care au nevoie, pe altii pur si simplu datorita unor factori care nu tin de noi ( vremea, lipsa materialului pe stoc, amvergura lucrarii, etc. ) nu ii putem ajuta decat cu informatii si cu recomandarea de a demara lucrarea mai tarziu cand ne permit si conditiile meteo).

In toate activitatile noastre cautam sa facem lucruri din ce in ce mai bune. Este un semn de respect fata de clienti sa eliminam partile negative din activitatea noastra.In aplicarea strategiei noastre privind rezolvarea cerintelor specifice activitatii noastre stim ca „ succesul este suma unor eforturi mici, repetate zi de zi ,,–ROBERT COLLIER
Odata ce un client a ales sa lucreze cu noi trebuie sa ajunga la concluzia ca impreuna vom construi un pod peste toate dificultatile ce s-ar putea ivi in colaborare iar la final mai relaxat sa poata afirma ,, Hai ca nu a fost chiar atat de dificil !


Un an s-a incheiat , unul nou incepe.Unii dintre noi suntem multumiti caci in anul care tocmai s-a incheiat am reusit sa finalizam si sa realizam majoritatea proiectelor pe care le aveam in derulare.Indiferent daca faci parte din categoria celor care sunt fericiti ca au incheiat cu succes proiectele de anul trecut sau daca te numeri printre cei care nu au reusit acest lucru , cred ca iarna aceasta si inceputul de an sunt un prilej bun de a face planuri noi sau de a le reactualiza pe cele mai vechi .Cine ne impiedica sa visam? Nimeni si nimic. Nu este deloc rau sa visezi mai ales ca sustin ideea conform careia orice proiect realizat a fost odata un vis. Este important sa planifici inainte ,sa te asiguri ca timpul ,energia si banii vor fi cheltuiti bine.

Planurile se fac in tihna ,cu calm.Traim vremuri complicate cand tot mai multi si tot mai greu reusim sa atingem acasta stare.Suntem diferiti si fiecare dintre noi regaseste linistea in mod diferit si in locuri diferite.Pentru unii dintre noi casa este locul unde vrem sa gasim linistea, locul unde vrem sa nu ne gaseasca stresul, locul unde visam si ne facem planuri. Pentru aceia care se relaxeaza gatind in propria bucatarie sau daca nu iti place sa gatesti si relaxarea ta este sa stai confortabil intr-un fotoliu sa privesti si sa asculti cum trosneste focul din semineu ,savurand un pahar de vin sau o cafea si simti nevoia sa optimizezi coltul tau de relaxare , noi iti propunem cateva idei/planuri care sa te ajute sa gandesti un spariu conceput sa aduca un plus de confort.Un plan ar fi sa lasi in urma bucataria veche si sa gandesti un spariu conceput sa aduca un plus de confort . Un alt plan ar fi amenajare/placarea /decorarae unui semineu.

Stabileste prioritati pentru activitatile ce urmeaza a fi executate. Alege unul sau doua aspecte mai mari ale modernizarii bucatariei (cum ar fi podele, blaturi sau dulapuri) care conteaza cel mai mult pentru tine. Schimbarile care vor avea cel mai mare efect asupra vietii de zi cu zi vor fi analizate de la estetica la functionalitate. In acest mod vei fi sigur ca investesti in elementele cele mai importante pentru tine si familia ta. Cele mai multe reamenajari din bucatarie implica placari si/sau blaturi de piatra naturala.Semineul este o piesa de arhitectura traditionala dar si o sursa de caldura cu costuri mici intr-o incapere. Amenajarea unui semineu este o activitate ce presupune o corecta corelare intre estetic si functional. Materialele ce pot fi folosite sunt diverse asigurand o gama larga a posibilitatilor de amenajare.

De ce piatra naturala este un material consacrat pentru amenajarea o sa vezi in continuare. Piatra naturala absoarbe, depoziteaza si radiaza caldura. Piatra naturala este un material cu mentenata extrem de simpla. Longecitatea este o alta caracteristica ce avantajeaza piatra naturala. Acest material este unul dintre cele mai vechi materiale de constructie din lume. Piatra supravietuieste, in timp ce alte materiale se estompează si se degradeaza. Piatra naturala este durabila fiind practic indestructibila. Se poate utiliza fara urme de uzura si este extrem de rezistenta la efectele cauzate de apa si mucegai. De aceea, oamenii folosesc piatra in zone considerate ca fiind dificile (blaturi, pardoseli, bai, seminee, etc.).Pe langa bani, timpul este resursa limitata de aceea noi te vom ajuta sa iti duci la final planrile . Fiecare gestionam aceaste resurse asa cum credem de cuviinta ca este mai potrivit pentru noi. Este foarte dificil sa nu fi mereu in criza de timp sau de bani. Trebuie sa fii echilibrat si sa apreciezi intotdeauna corect aceaste resurse care se scurge pe langa tine mult prea repede. Atunci cand influenta asupra timpului tau, vine de la o terta parte mereu ai impresia ca cineva are tendinta sa te intarzie. Crezi ca noi cei care vom realiza proiectul tau de amenajare iti folosim coerent resursele? Dupa ce ai ales ce piatra folosesti si ai stabilit cu noi detaliile financiare de colaborare, urmeaza definirea termenelor de executie. Si tu si noi avem un scop comun. La finalul colaborarii sa existe o lucrare cu aspect estetic excelent, trainica si realizata cat mai repede unde sa poti visa si unde sa poti concepe alte planuri si alte proiecte . „Pentru a realiza lucruri mari trebuie sa si visam, nu numai sa facem. Trebuie sa si credem, nu numai sa planuim.” — Anatole France.


Iti place piatra naturala? Daca ai ajuns sa citesti asta sunt aproape sigur ca da. Oamenii obisnuiti, ca mine, apreciaza rocile pentru ca sunt utile, practice si frumoase Desii se intrevede o tendinta de schimbare in stilul de design interior, folosirea piatrei naturale in cadrul proiectului de renovare sau reamenajare este inca in tendinte deoarece indiferent de tipul pietrei, culoare sau finisaj , amemajarile care au la baza diferitele tipuri de piatra vor fi mereu un simbol al lucrului trainic si bine facut.

Inca din vechime oamenii au reusit sa lase urme ale iscusintei lor .Putina lume stie ca in Etiopia se afla unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru crestinii copti :,, Lalibela,,. Aici se afla un ansamblu de 11 biserici sapate in piatra despre care se spune ca ar fi trebuit sa se numere printre cele 7 minuni ale lumii.La 6 ani dupa ce Lalibela a devenit rege, musulmanii au cucerit Ierusalimul si i-au alungat pe cruciati din orasul sfant (1187). Lalibela a avut un vis in care Dumnezeu i-a dat porunca si instructiuni sa construiasca un al doilea Ierusalim, un oras sapat in stanca vulcanica ,in capitala Roha. In timpul dinastiei Zagwe (sec Xll-Xlll) orasul se numea Roha si era capitala tarii. Aici, Regele Lalibela a construit un “nou Ierusalim” dupa ce Orasul Sfant a fost cucerit de catre musulmani si a fost inchis pentru crestini. Dupa construirea acesor biserici regele Lalibela a abdicat si s-a dedicat vietii religioase, traind intr-o pestera izolata. Biserica etiopiana il considera Sfant si il cinsteste.
Aproximativ 23 de ani a durat constructia acestor biserici.
Sunt 11 biserici ortodoxe dintre care 4 sunt separate de roca din care au fost create, iar celelalte 7 au un perete sau chiar acoperisul unit cu aceasta. Sunt sapate in piatra bazaltica rosiatica si grupate in doua diviziuni separate de canalul artificial care reprezinta raul Iordan, pentru a imita Ierusalimul. Pentru fiecare biserica s-a sapat un sant pe laturi apoi s-a excavat in jurul monolitului de piatra imens ramas la mijloc. S-a sapat in interiorul blocurilor de piatra si s-au creat bisericile.Acoperisurile se afla la nivelul solului, pe acestea ajungandu-se cu ajutorul unor podete de lemn.

Pe biserici s-au sculptat ferestre, usi, coloane,simboluri crestine musulmane sau svastici. Unele au si picturi murale. Intre biserici sunt tuneluri, trecatori, galerii,sisteme de canalizare, catacombe. Se spune ca totul s-a lucrat manual cu dalta si ciocanul, dar de fapt nu au fost gasite nici un fel de unelte care sa dovedeasca teoria.Traditia populara spune ca, în fiecare noapte, când mesterii mergeau la culcare, îngerii coborau şi continuau munca acestora pana la rasaritul soarelui, acestia muncind de doua ori mai repede decat oamenii.Sigur ca sunt si teorii care spun ca ceea ce oamenii vedeau ca ingeri care coboara din ceruri, sa fie de fapt extraterestrii care au ajutat la constructia ansamblului atat de repede.Bisericile sunt impartite astfel: in zona vestică, separată de celelalte:Biete Ghiorgis (Casa Sfantului Gheorghe) – cea mai cunoscuta, cea mai impresionanta si cea mai bine pastrata din tot ansamblul. Are o inaltime de 12,5 metri iar tavanul are forma unei cruci crestine.In zona nordica: Biete Medhane Alem  (Casa Mantuitorului Lumii) – cea mai mare din tot ansamblul si, totodata, cea mai mare biserica monolitica din lume. Aici se afla crucea regelui Lalibela.Biete Maryam (Casa Sfintei Maria) -aceasta se presupune a fi cea mai veche. Aici se afla, pe o coloană din piatra, chipul regelui Lalibela. La baza coloanei, scris cu litere de aur, este incrustat secretul construirii bisericilor si doar anumiti preoti pot citi acest text.Biete Meskel (Casa Sfintei Cruci), Biete Denagel (Casa Fecioarelor Martire),Biete Golgotha Mikael (Casa Golgotei și a Sfântului Mihail)– aici se afla si mormantul regelui Lalibela,iar picturile murale de aici reprezinta Sfanti in marime naturala. In zona estica:Biete Amanuel (Casa Sfantului Emanuel) ,Biete Mercoreos (Casa Sfantului Mercurius), Biete Abba Libanos (Casa Abatelui Libanos) – Legenda spune ca aceasta a fost construita, cu ajutorul ingerilor, intr-o singura noapte, de catre Meskel Kebra, sotia regelui Lalibela, in memoria acestuia. Biete Lehem (Casa Sfintei Pâini),Biete Gabriel Rafael (Casa Sfinților Gabriel si Rafael)

Situl de la Lalibela a fost inclus în patrmoniul mondial UNESCO în 1978.In bisericutele de piatra din Lalibela se slujeste in mod neintrerupt din secolul al XII-lea, de cand au fost construite. Din cei aproape 10.000 de locuitori ai orasului Lalibela, peste o mie sunt preoti.Fiecare biserica are preotul ei. In toate bisericile se intra abia dupa ce ai lasat incaltamintea  la usa.Viata orasului este animata de slujbe, cantari, procesiuni. In rest, Lalibela este un oras sarac, fara drumuri pavate, plin de praf si cu dese intreruperi de electricitate. Foarte putine autovehicule, de obicei cele cu care vin turistii. Atmosfera este ca de inceput de crestinism.Istoria a dovedit ca piatra naturala va continua sa fie o alegere populara pentru elementele arhitecturale in constructii. Este bine de stiut ca „piatra nu spera sa fie nimic altceva decat piatra. Dar, colaborand, se alatura altor pietre si devine templu.” – Antoine De Saint Exupéry

 


 Piatra naturala a fost intotdeauna folosita pentru structuri (de la piramidele Egiptului pana la aproape orice cladire veche din orice oras) si este o marturie vie a istoriei umane .

Istoria carierei de marmură din satul Alun a început în secolul al XIX-lea, în vremea când Ţinutul Pădurenilor devenise o zonă de interes deosebit pentru statul austro-ungar, datorită bogatelor sale zăcăminte de fier şi a întinderilor de pădure. Alun se află în Ţinutul Pădurenilor, cocoțat la  800 de metri în munţii Poiana Ruscă.

Marmura de Alun a fost exploatată la început de statul austro-ungar şi apoi de fraţii italieni Roja, patronii unor ateliere de prelucrare a marmurei din Arad. Localnicii au profitat şi ei din plin de carieră. Calitatea marmurei  extrasă din fosta carieră de marmură a satului Alun este foarte similară cu cea din celebra zonă italiană Carrara, recunoscută pentru culoarea albă.

Satul Alun este unic în lume prin biserica, drumul şi cele câteva zeci de gospodării, acum pustii, în construcţia cărora marmura adusă de la cariera din vecinătate a fost folosită din abundenţă. Alun a fost supranumit şi Satul de marmură, fiind situat fix lângă cariera de unde s-a extras marmura pentru Casa Poporului  şi Palatul lui Ceauşescu din Bucureşti.

Cariera de marmura – Valea Pestisului in care sunt evidentiate clar faliile de marmura.In cariera parasite te poti plimbam in voie. Este o fosta exploatare in aer liber. Impresioneaza un bloc vertical de mamura de vreo 20 metri inaltime.

,,Pornim de la zona de ocru, avem o zonă de alb, avem firişoare de negru, avem o gamă de rozuri şi din nou ocru. O găsim recunoscută în toate palatele nobiliare, imperiale, din Viena, Budapesta. Pe lângă aceste culori ea mai are o proprietate: granulaţia foarte mică. Ceea ce permite intervenţia artistului, a sculptorului, la nivel de filigran. În plus, marmura din Alun, permite luminii să intre cam un centimetru, un centimetru şi jumătate în ea”, spune Sergiu Ţenţ, ghid turistic amator.Din acest loc exista o perspectiva foarte buna catre varful dealului unde se vad cele trei turle de marmura ale  Bisericii de marnura din satul Alun.

Biserica de marmura a schitului “”Adormirea Maicii Domnului” Alun este unicat in Europa. Biserica este monument de arhitectura, fiind construita integral din blocuri de marmura rostuite. A fost zidita intre anii 1937 si 1939,,si este a doua din sat după cea veche de peste trei secole, ridicată de lemn.Biserica are trei turle, doua in partea frontala si una in cea din spate, in dreptul altarului. Intrarea se face urcand cateva trepte din piatra, pe sub un pridvor strajuit de trei arcade. La construirea bisericii s-au folosit 8 metri cubi de marmura. Bisericile din Ruda şi Ghelari şi catedrala din centrul vechi al Hunedoarei au fost clădite, de asemenea, cu marmură de Alun. Ambele sunt monumente istorice, bine conservate şi impresionează prin unicitatea lor.

Drumul de marmură este unic în România conatruit intre 1963-1964 are olungime de 10 km şi uneşte satul Alun cu Valea Pestisului. Pe o porţiune de 6 km, drumul a fost pavat cu marmură rezultată în urma exploatării carierei dinAlun, făcându-l cel mai prețios drum rural de la noi din țară. A fost construit în urmă cu mai bine de o jumătate de secol din bucăți de marmură așezate atât de bine încât a rezistat până în zilele noastre. Au folosit marmură pentru că… nu şi-au permis asfalt. Nici cărămidă şi nici piatră de râu n-au avut.Aşa că tot cu marmură şi-au ridicat casele şi grajdurile pentru animale. Vreo 60 de gospodării are satul Alun. Unele sunt construite integral din marmură. Altele până la jumătate. Toate au însă temeliile din piatra asta aristocrată.

Cariera de marmură din satul Alun a intrat în conservare de la începutul anilor ´90. Pereţii uriaşi ai săi încă strălucesc sub razele soarelui, iar locul pustiu a devenit o atracţie turistică. În vecinătatea carierei, satul Alun, aflat la 30 de kilometri de Hunedoara, a intrat şi el în conservare. Are peste 50 de case pustii şi câţiva locuitori care mai pot fi văzuţi aici, în special vara, când vin să îşi imgrijeasca gospodartiile afundate in liniste.

Indiferent cat de limitate sunt optiunile oamenii invata sa se adapteze si sa stapaneasca situatia. Asta au facut si cei cativa locuitori ai satului Alun ,cu mai bine de jumatate de secol  in urma ,incercau sa isi faca viata mai  usoara fara sa stie ca vor lasa in urma adevarate capodopere.Carcotasii ar putea spune ca  au avut noroc insa ;”Norocul este un divident al sudorii. Cu cat transpiri mai mult, cu atat esti mai norocos.”Ray Kroc