- Biserici sapate in piatra -

Iti place piatra naturala? Daca ai ajuns sa citesti asta sunt aproape sigur ca da. Oamenii obisnuiti, ca mine, apreciaza rocile pentru ca sunt utile, practice si frumoase Desii se intrevede o tendinta de schimbare in stilul de design interior, folosirea piatrei naturale in cadrul proiectului de renovare sau reamenajare este inca in tendinte deoarece indiferent de tipul pietrei, culoare sau finisaj , amemajarile care au la baza diferitele tipuri de piatra vor fi mereu un simbol al lucrului trainic si bine facut.

Inca din vechime oamenii au reusit sa lase urme ale iscusintei lor .Putina lume stie ca in Etiopia se afla unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru crestinii copti :,, Lalibela,,. Aici se afla un ansamblu de 11 biserici sapate in piatra despre care se spune ca ar fi trebuit sa se numere printre cele 7 minuni ale lumii.La 6 ani dupa ce Lalibela a devenit rege, musulmanii au cucerit Ierusalimul si i-au alungat pe cruciati din orasul sfant (1187). Lalibela a avut un vis in care Dumnezeu i-a dat porunca si instructiuni sa construiasca un al doilea Ierusalim, un oras sapat in stanca vulcanica ,in capitala Roha. In timpul dinastiei Zagwe (sec Xll-Xlll) orasul se numea Roha si era capitala tarii. Aici, Regele Lalibela a construit un “nou Ierusalim” dupa ce Orasul Sfant a fost cucerit de catre musulmani si a fost inchis pentru crestini. Dupa construirea acesor biserici regele Lalibela a abdicat si s-a dedicat vietii religioase, traind intr-o pestera izolata. Biserica etiopiana il considera Sfant si il cinsteste.
Aproximativ 23 de ani a durat constructia acestor biserici.
Sunt 11 biserici ortodoxe dintre care 4 sunt separate de roca din care au fost create, iar celelalte 7 au un perete sau chiar acoperisul unit cu aceasta. Sunt sapate in piatra bazaltica rosiatica si grupate in doua diviziuni separate de canalul artificial care reprezinta raul Iordan, pentru a imita Ierusalimul. Pentru fiecare biserica s-a sapat un sant pe laturi apoi s-a excavat in jurul monolitului de piatra imens ramas la mijloc. S-a sapat in interiorul blocurilor de piatra si s-au creat bisericile.Acoperisurile se afla la nivelul solului, pe acestea ajungandu-se cu ajutorul unor podete de lemn.

Pe biserici s-au sculptat ferestre, usi, coloane,simboluri crestine musulmane sau svastici. Unele au si picturi murale. Intre biserici sunt tuneluri, trecatori, galerii,sisteme de canalizare, catacombe. Se spune ca totul s-a lucrat manual cu dalta si ciocanul, dar de fapt nu au fost gasite nici un fel de unelte care sa dovedeasca teoria.Traditia populara spune ca, în fiecare noapte, când mesterii mergeau la culcare, îngerii coborau şi continuau munca acestora pana la rasaritul soarelui, acestia muncind de doua ori mai repede decat oamenii.Sigur ca sunt si teorii care spun ca ceea ce oamenii vedeau ca ingeri care coboara din ceruri, sa fie de fapt extraterestrii care au ajutat la constructia ansamblului atat de repede.Bisericile sunt impartite astfel: in zona vestică, separată de celelalte:Biete Ghiorgis (Casa Sfantului Gheorghe) – cea mai cunoscuta, cea mai impresionanta si cea mai bine pastrata din tot ansamblul. Are o inaltime de 12,5 metri iar tavanul are forma unei cruci crestine.In zona nordica: Biete Medhane Alem  (Casa Mantuitorului Lumii) – cea mai mare din tot ansamblul si, totodata, cea mai mare biserica monolitica din lume. Aici se afla crucea regelui Lalibela.Biete Maryam (Casa Sfintei Maria) -aceasta se presupune a fi cea mai veche. Aici se afla, pe o coloană din piatra, chipul regelui Lalibela. La baza coloanei, scris cu litere de aur, este incrustat secretul construirii bisericilor si doar anumiti preoti pot citi acest text.Biete Meskel (Casa Sfintei Cruci), Biete Denagel (Casa Fecioarelor Martire),Biete Golgotha Mikael (Casa Golgotei și a Sfântului Mihail)– aici se afla si mormantul regelui Lalibela,iar picturile murale de aici reprezinta Sfanti in marime naturala. In zona estica:Biete Amanuel (Casa Sfantului Emanuel) ,Biete Mercoreos (Casa Sfantului Mercurius), Biete Abba Libanos (Casa Abatelui Libanos) – Legenda spune ca aceasta a fost construita, cu ajutorul ingerilor, intr-o singura noapte, de catre Meskel Kebra, sotia regelui Lalibela, in memoria acestuia. Biete Lehem (Casa Sfintei Pâini),Biete Gabriel Rafael (Casa Sfinților Gabriel si Rafael)

Situl de la Lalibela a fost inclus în patrmoniul mondial UNESCO în 1978.In bisericutele de piatra din Lalibela se slujeste in mod neintrerupt din secolul al XII-lea, de cand au fost construite. Din cei aproape 10.000 de locuitori ai orasului Lalibela, peste o mie sunt preoti.Fiecare biserica are preotul ei. In toate bisericile se intra abia dupa ce ai lasat incaltamintea  la usa.Viata orasului este animata de slujbe, cantari, procesiuni. In rest, Lalibela este un oras sarac, fara drumuri pavate, plin de praf si cu dese intreruperi de electricitate. Foarte putine autovehicule, de obicei cele cu care vin turistii. Atmosfera este ca de inceput de crestinism.Istoria a dovedit ca piatra naturala va continua sa fie o alegere populara pentru elementele arhitecturale in constructii. Este bine de stiut ca „piatra nu spera sa fie nimic altceva decat piatra. Dar, colaborand, se alatura altor pietre si devine templu.” – Antoine De Saint Exupéry

 

  Cerere oferta, solicitare informatii privind serviciile si produsele prezentate in site, cereri de consultanta.

  Numele (obligatoriu)

  Adresa email (obligatoriu)

  Telefon

  Url

  [dynamictext urlsite "CF7_URL"]

  Title

  [dynamictext titluoferta "CF7_get_post_var key='title'"]

  Mențiuni: