Travertinul este o forma de rocă 100% naturală si nu este fabricat dintr-un amestec compozit. Este o piatra naturala sedimentara, poroasa, din familia calcar, in culori alb, gri , galbui pana la brun. Finisajul produselor din travertin pot fi: antichizat, matuit, periate, chituit, chituit & matuit, cioplit-scapitat, bush hammered-buciardat. Slefuirea si cioplirea se refera la seturile „french pattern” (modelul francez) unde suprafata este plana, iar marginile sunt cioplite.
Se foloseste ca piatra de constructie, la placatul fatadelor, peretilor interiori si a pardoselilor. Amenajarea teraselor, ancadramentelor, treptelor, coloanelor sau semineelor, va deveni spectaculoasa utilizand travertinul. Are o foarte buna rezistenta la compresiune, la solicitari mecanice, la uzura si factorii atmosferici (umiditate, cicluri inghet-dezghet, raze UV).
Travertinul, ca roca sedimentara, prezinta pe suprafata sa goluri sau gauri, unele atat de mici incat nu sunt detectabile cu ochiul liber. Porozitatea ridicata a acestei pietre poate permite absorbtia apei. Astfel avem si travertin permebil. Permeabilitatea sa este principalul motiv pentru care unii constructori, peisagisti, arhitecti si designeri aleg travertin pentru proiecte în aer liber. Pavelele de travertin ofera o suprafata antiderapanta. Atunci cand sunt ude, sunt mai putin alunecoase decat atunci cand sunt uscate. Travertinul ofera un echilibru perfect între functionalitate si densitate. Crearea unei suprafete poroase, fara alunecare, cu o densitate care poate face fata ciclurilor inghet-dezghet, este posibila utilizand travertinul.
Frumusetea travertinului consta în unicitatea sa. Nu vei gasi o piesa exact la fel cu cealalta. Selectiile de culori au doar tendinta de a fi consecvente fara a respecta regula pana la capat. Indiferent de culoarea pe care o alegeti, travertinul va dovedi mereu ca este original si natural. Asta inseamna ca nu exista un tipar pentru acest material. Nu poate exista un produs al omului (piatra compozita) care sa imite travertinul. De ce? Pentru ca el este originalul, el este unicatul asa cum „un scriitor original nu este cel ce nu imita pe nimeni, ci acela care nu poate fi imitat de nimeni”. – Chateaubriand